Rośliny Do Ogrodu

View Original

Kiszonki na zdrowie

Kiszonki zazwyczaj kojarzą nam się z ogórkami, kapustą lub buraczkami na barszcz. Dla kulinarnych 'odkrywców' kiszone jabłka, czy marchewki to nowe i ciekawe terytoria.

Dobrze jakby znalazły się na stałe w diecie prawie każdej osoby ze względu na swoje dobroczynne właściwości- są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Czym jest kiszenie?

Kiszenie to nic innego jak fermentacja mlekowa w warunkach beztlenowych. To proces naturalny, nie potrzebujący specjalnych sztucznych konserwantów. Jest to znana od wieków, bardzo tania i przystępna metoda konserwowania żywności,.

Zalety kiszonek

  1. Wspierają poprawną pracę układu pokarmowego

  2. Oddziałują pozytywnie na układ odpornościowy

  3. Wspomagają odchudzanie

  4. Są źródłem probiotyków

  5. Obniżają poziom cholesterolu

  6. Stabilizują witaminę C oraz są źródłem witamin z grupy B, A,C, E

  7. Są znakomicie przyswajalne

Pamiętajmy jednak, że o ile kiszonki są znakomitym źródłem cennych składników, to w nadmiarze nie są dla wszystkich. Osoby z nadciśnieniem, z kamicą szczawianowapniową, z nietolerancją histaminy, stosujące leki przeciwzakrzepowe, czy z chorobą wrzodową, powinny uważać na ilość spożywanych przetworów.

Zaczynamy kiszenie

Domowa produkcja takich specjałów, nie wymaga od nas tajemnej wiedzy, czy specjalnego wyposażenia. Trzeba jedynie pamiętać o odpowiednio przygotowanej zalewie i odcięciu dostępu tlenu.

Zalewa

Aby przygotować perfekcyjną zalewę, należy na 1 litr wody dodać 1 łyżkę stołową soli.

Najlepiej nadaje się do tego sól kamienna lub specjalna do przetworów- jest ona niejodowana. Wodę należy przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej.

Czasem do kiszenia dodajemy starter, czyli zakwas do ustabilizowania procesu. Może to być np.: łyżka wody spod kiszonych ogórków.

Przepisy

Kiszona botwinka

Składniki:

  • pęczek buraczków

  • koper

  • liście czarnej poprzeczki

  • chrzan/ korzeń

  • 2/3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia

  2. Buraczki umyć wraz z liśćmi , pokroić w równomierną kostkę

  3. W słoiku układamy dość ściśle buraczki i pozostałe składniki czosnek, chrzan. Na wierzchu układamy liście porzeczki

  4. Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało

  5. Botwinka powinna być gotowa w tydzień

Z kiszonej botwinki, warto przygotować wspaniały chodnik lub ciepłą sycącą zupę.

Kisozne Mrachewki w całości

Składniki:

  • małe marchewki

  • 2/3 goździki

  • kłącze imbiru około 3 cm

  • 1 łyżka soku spod kiszonych ogórków

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia

  2. Marchewki umyć i obrać

  3. W słoiku układamy marchewki i przyprawy

  4. Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało . Można dodać starter w postaci 1 łyżki soku spod ogórków

  5. Marchewka jest gotowa po tygodniu

Kiszonka marchewka w tym wydaniu wspaniale będzie pasowała do dań azjatyckich. Imbirowa nuta nada orientalnego charakteru potrawom.

Kiszone Jabłka w całości

Składniki:

  • jabłka małe słodkie/ najlepiej zdziczałe

  • goździki

  • dwie laski cynamonu

  • 1/3 ździebeł trawy żubrowej

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia

  2. Jabłka umyć i osuszyć

  3. Nabijamy na jabłka goździk

  4. W słoiku układamy jabłka w miarę jak najściślej

  5. Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało

  6. Jabłka będą gotowe po 10 dniach

Duszone kiszone jabłka świetnie komponują się z mięsami lub serami. Świeże znakomicie smakują w sałatce.