Kiszonki na zdrowie
Kiszonki zazwyczaj kojarzą nam się z ogórkami, kapustą lub buraczkami na barszcz. Dla kulinarnych 'odkrywców' kiszone jabłka, czy marchewki to nowe i ciekawe terytoria.
Dobrze jakby znalazły się na stałe w diecie prawie każdej osoby ze względu na swoje dobroczynne właściwości- są bogatym źródłem witamin i minerałów.
Czym jest kiszenie?
Kiszenie to nic innego jak fermentacja mlekowa w warunkach beztlenowych. To proces naturalny, nie potrzebujący specjalnych sztucznych konserwantów. Jest to znana od wieków, bardzo tania i przystępna metoda konserwowania żywności,.
Zalety kiszonek
- Wspierają poprawną pracę układu pokarmowego 
- Oddziałują pozytywnie na układ odpornościowy 
- Wspomagają odchudzanie 
- Są źródłem probiotyków 
- Obniżają poziom cholesterolu 
- Stabilizują witaminę C oraz są źródłem witamin z grupy B, A,C, E 
- Są znakomicie przyswajalne 
Pamiętajmy jednak, że o ile kiszonki są znakomitym źródłem cennych składników, to w nadmiarze nie są dla wszystkich. Osoby z nadciśnieniem, z kamicą szczawianowapniową, z nietolerancją histaminy, stosujące leki przeciwzakrzepowe, czy z chorobą wrzodową, powinny uważać na ilość spożywanych przetworów.
Zaczynamy kiszenie
Domowa produkcja takich specjałów, nie wymaga od nas tajemnej wiedzy, czy specjalnego wyposażenia. Trzeba jedynie pamiętać o odpowiednio przygotowanej zalewie i odcięciu dostępu tlenu.
Zalewa
Aby przygotować perfekcyjną zalewę, należy na 1 litr wody dodać 1 łyżkę stołową soli.
Najlepiej nadaje się do tego sól kamienna lub specjalna do przetworów- jest ona niejodowana. Wodę należy przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej.
Czasem do kiszenia dodajemy starter, czyli zakwas do ustabilizowania procesu. Może to być np.: łyżka wody spod kiszonych ogórków.
Przepisy
Kiszona botwinka
Składniki:
- pęczek buraczków 
- koper 
- liście czarnej poprzeczki 
- chrzan/ korzeń 
- 2/3 ząbki czosnku 
Przygotowanie:
- Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia 
- Buraczki umyć wraz z liśćmi , pokroić w równomierną kostkę 
- W słoiku układamy dość ściśle buraczki i pozostałe składniki czosnek, chrzan. Na wierzchu układamy liście porzeczki 
- Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało 
- Botwinka powinna być gotowa w tydzień 
Z kiszonej botwinki, warto przygotować wspaniały chodnik lub ciepłą sycącą zupę.
Kisozne Mrachewki w całości
Składniki:
- małe marchewki 
- 2/3 goździki 
- kłącze imbiru około 3 cm 
- 1 łyżka soku spod kiszonych ogórków 
Przygotowanie:
- Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia 
- Marchewki umyć i obrać 
- W słoiku układamy marchewki i przyprawy 
- Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało . Można dodać starter w postaci 1 łyżki soku spod ogórków 
- Marchewka jest gotowa po tygodniu 
Kiszonka marchewka w tym wydaniu wspaniale będzie pasowała do dań azjatyckich. Imbirowa nuta nada orientalnego charakteru potrawom.
Kiszone Jabłka w całości
Składniki:
- jabłka małe słodkie/ najlepiej zdziczałe 
- goździki 
- dwie laski cynamonu 
- 1/3 ździebeł trawy żubrowej 
Przygotowanie:
- Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia 
- Jabłka umyć i osuszyć 
- Nabijamy na jabłka goździk 
- W słoiku układamy jabłka w miarę jak najściślej 
- Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało 
- Jabłka będą gotowe po 10 dniach 
Duszone kiszone jabłka świetnie komponują się z mięsami lub serami. Świeże znakomicie smakują w sałatce.
 
                         
             
             
             
             
             
            