RÓŻA KARNAWAŁOWA
Tłusty czwartek to idealna okazja, aby przygotować pyszne i dekoracyjne ciasteczka. Róże karnawałowe zachwycą nie tylko miłośników roślin i ogrodów, ale również wszystkich łasuchów. Oto lista potrzebnych składników:
- 250 g mąki 
- 5 żółtek 
- Szczypta soli 
- 1 łyżka spirytusu 
- Opcjonalnie: 1 łyżka śmietana minimum 18% 
- 400 g smalcu 
- Cukier puder do posypania 
- Ręcznik papierowy do odsączenia 
Instrukcja:
1. Przygotowanie ciasta
- Mąkę przesianą przekładamy do misy, a następnie dodajemy po kolei żółtka, szczyptę soli i spirytus. Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki śmietany. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite, gładkie, elastyczne, lecz dość twarde. Wyrabianie ciasta powinno trwać około pół godziny, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Niektórzy wyrabiają ciasto, zbijając je wałkiem. Ciasto dzielimy na 3-4 kawałki i przykrywamy ściereczką. 
2. Formowanie róż karnawałowych
- Każdy kawałek ciasta wałkujemy na grubość około 2 mm, a następnie wyciskamy z niego kółka różnych wielkości. Można użyć 2 lub nawet 3 różnych wielkości kółek, aby uzyskać lepszy efekt. Następnie każde krążek nacinamy w taki sposób, aby powstały płatki. Kółka łączymy na środku, używając białka jaja kurzego. 
3. Smażenie
- uformowane róże umieszczamy w rozgrzanym smalcu odwrócone do dołu, a następnie odwracamy je podczas smażenia. Kiedy zarumienią się na złoty brązowy kolor, wyjmujemy je i odsączamy na ręczniku papierowym. 
4. Dekorowanie
- Po wystudzeniu najlepiej posypać róża cukrem pudrem i udekorować na środku kleksem konfitury różanej 
Teraz możemy cieszyć się smakiem tych wyjątkowych, dekoracyjnych ciasteczek, idealnych na tłusty czwartek! Smacznego!
 
                        