Kotlety z suszonych grzybów z sosem grzybowowinnym

Przeglądając starą książkę kucharską Marji Ochonowicz-Montanowej w poszukiwaniu ciekawego dania na stół wigilijny… natknęłam się na ten przepis. Absolutnie pyszne kotleciki z suszonych grzybów z podkręconym sosem grzybowowinnym.

Składniki:

120 gr suszonych grzybów (ja używam prawdziwków)

2 szt. czerstwych kajzerek

1 szklanka mleka

1/2 - 1 szt cebuli czerwonej

1 szt. natki pietruszki

100 g bułki tarta do obtoczenia

1 szklanka wina słodkiego typu grzaniec

1 opakowanie śmietanki słodkiej 30 %

100g masła klarowanego do smażenia

Świeży rozmaryn

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kotlety:

Płuczemy i gotujemy grzyby do miękkości. Ugotowane grzyby wraz z namoczonymi w mleku bułkami (odciśniętymi wcześniej), mielimy w maszynce lub robocie kuchennym. Farsz odstawiamy a na patelni szklimy zmieloną na papkę z cebuli. Bo zeszkleniu na patelni ląduje farsz z posiekaną natką pietruszki, dodajemy pieprz i sól i lekko podsmażamy 5 min. Po ostygnięciu farszu wbijamy dwa jajka i mieszamy, formujemy kotlety tak jak na mielone, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na maśle klarowanym.

Sos:

Pozostały wywar podgrzać wraz z małą gałązką rozmarynu, dodać do smaku grzane wino, czekamy aż alkohol wyparuje i dodajemy śmietankę

Voilà,

Przepyszne esencjonalne kotlety z grzybów inspirowane przepisem Marii Ochorowicz- Montanowej z książki kucharskiej z 1920 roku. Cieszcie się tym wyśmienitym daniem na Świątecznym stole.

Next
Next

Chelsea Flower Show 2024