Kotlety z suszonych grzybów z sosem grzybowowinnym
Przeglądając starą książkę kucharską Marji Ochonowicz-Montanowej w poszukiwaniu ciekawego dania na stół wigilijny… natknęłam się na ten przepis. Absolutnie pyszne kotleciki z suszonych grzybów z podkręconym sosem grzybowowinnym.
Składniki:
120 gr suszonych grzybów (ja używam prawdziwków)
2 szt. czerstwych kajzerek
1 szklanka mleka
1/2 - 1 szt cebuli czerwonej
1 szt. natki pietruszki
100 g bułki tarta do obtoczenia
1 szklanka wina słodkiego typu grzaniec
1 opakowanie śmietanki słodkiej 30 %
100g masła klarowanego do smażenia
Świeży rozmaryn
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kotlety:
Płuczemy i gotujemy grzyby do miękkości. Ugotowane grzyby wraz z namoczonymi w mleku bułkami (odciśniętymi wcześniej), mielimy w maszynce lub robocie kuchennym. Farsz odstawiamy a na patelni szklimy zmieloną na papkę z cebuli. Bo zeszkleniu na patelni ląduje farsz z posiekaną natką pietruszki, dodajemy pieprz i sól i lekko podsmażamy 5 min. Po ostygnięciu farszu wbijamy dwa jajka i mieszamy, formujemy kotlety tak jak na mielone, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na maśle klarowanym.
Sos:
Pozostały wywar podgrzać wraz z małą gałązką rozmarynu, dodać do smaku grzane wino, czekamy aż alkohol wyparuje i dodajemy śmietankę
Voilà,
Przepyszne esencjonalne kotlety z grzybów inspirowane przepisem Marii Ochorowicz- Montanowej z książki kucharskiej z 1920 roku. Cieszcie się tym wyśmienitym daniem na Świątecznym stole.