Kiszonki na zdrowie

Kiszonki zazwyczaj kojarzą nam się z ogórkami, kapustą lub buraczkami na barszcz. Dla kulinarnych 'odkrywców' kiszone jabłka, czy marchewki to nowe i ciekawe terytoria.

Dobrze jakby znalazły się na stałe w diecie prawie każdej osoby ze względu na swoje dobroczynne właściwości- są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Czym jest kiszenie?

Kiszenie to nic innego jak fermentacja mlekowa w warunkach beztlenowych. To proces naturalny, nie potrzebujący specjalnych sztucznych konserwantów. Jest to znana od wieków, bardzo tania i przystępna metoda konserwowania żywności,.

IMG_20200925_120144.jpg
DSC_5225.jpg

Zalety kiszonek

  1. Wspierają poprawną pracę układu pokarmowego

  2. Oddziałują pozytywnie na układ odpornościowy

  3. Wspomagają odchudzanie

  4. Są źródłem probiotyków

  5. Obniżają poziom cholesterolu

  6. Stabilizują witaminę C oraz są źródłem witamin z grupy B, A,C, E

  7. Są znakomicie przyswajalne

DSC_5146.jpg

Pamiętajmy jednak, że o ile kiszonki są znakomitym źródłem cennych składników, to w nadmiarze nie są dla wszystkich. Osoby z nadciśnieniem, z kamicą szczawianowapniową, z nietolerancją histaminy, stosujące leki przeciwzakrzepowe, czy z chorobą wrzodową, powinny uważać na ilość spożywanych przetworów.

Zaczynamy kiszenie

Domowa produkcja takich specjałów, nie wymaga od nas tajemnej wiedzy, czy specjalnego wyposażenia. Trzeba jedynie pamiętać o odpowiednio przygotowanej zalewie i odcięciu dostępu tlenu.

Zalewa

Aby przygotować perfekcyjną zalewę, należy na 1 litr wody dodać 1 łyżkę stołową soli.

Najlepiej nadaje się do tego sól kamienna lub specjalna do przetworów- jest ona niejodowana. Wodę należy przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej.

Czasem do kiszenia dodajemy starter, czyli zakwas do ustabilizowania procesu. Może to być np.: łyżka wody spod kiszonych ogórków.

Przepisy

Kiszona botwinka

Składniki:

  • pęczek buraczków

  • koper

  • liście czarnej poprzeczki

  • chrzan/ korzeń

  • 2/3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia

  2. Buraczki umyć wraz z liśćmi , pokroić w równomierną kostkę

  3. W słoiku układamy dość ściśle buraczki i pozostałe składniki czosnek, chrzan. Na wierzchu układamy liście porzeczki

  4. Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało

  5. Botwinka powinna być gotowa w tydzień

Z kiszonej botwinki, warto przygotować wspaniały chodnik lub ciepłą sycącą zupę.

DSC_5192.jpg

Kisozne Mrachewki w całości

Składniki:

  • małe marchewki

  • 2/3 goździki

  • kłącze imbiru około 3 cm

  • 1 łyżka soku spod kiszonych ogórków

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia

  2. Marchewki umyć i obrać

  3. W słoiku układamy marchewki i przyprawy

  4. Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało . Można dodać starter w postaci 1 łyżki soku spod ogórków

  5. Marchewka jest gotowa po tygodniu

Kiszonka marchewka w tym wydaniu wspaniale będzie pasowała do dań azjatyckich. Imbirowa nuta nada orientalnego charakteru potrawom.

Kiszone Jabłka w całości

Składniki:

  • jabłka małe słodkie/ najlepiej zdziczałe

  • goździki

  • dwie laski cynamonu

  • 1/3 ździebeł trawy żubrowej

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia

  2. Jabłka umyć i osuszyć

  3. Nabijamy na jabłka goździk

  4. W słoiku układamy jabłka w miarę jak najściślej

  5. Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało

  6. Jabłka będą gotowe po 10 dniach

DSC_5567.jpg

Duszone kiszone jabłka świetnie komponują się z mięsami lub serami. Świeże znakomicie smakują w sałatce.

DSC_5589.jpg

Previous
Previous

Domek dla jeża

Next
Next

5 Atrakcji Roztocza